چاپ افست چیست؟

چاپ افست

چاپ افست یک تکنیک بسیار‌ رایج چاپی‌ست. به این روش چاپ غیر تماسی هم گفته می‌شود. زیرا در این روش تصویر به کمک لاستیک روی کاغذ منتقل می‌شود. 

چاپ چهار رنگ CMYK

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

انتخاب نوع دستگاه افست بر اساس نوع پروژه

انواع ماشین لیتوگرافی

لیتوگرافی چگونه کار می‌کند؟

مزایای افست

معایب افست

نحوه قیمت دهی چاپ افست

چاپ افست یا لیتوگرافی روشی‌ست که در آن برای انتقال تصویر به کاغذ، از یک رابط (‌مثل نورد لاستیک‌) استفاده می‌کنند‌. در این روند ابتدا مرکب از روی پلیت (‌زینک‌) به لاستیک منتقل شده و سپس بر روی کاغذ چاپ می‌شود‌. چون در این روش به کمک عاملی واسط تصویر روی کاغذ منتقل می‌گردد، به این نوع چاپ، غیر تماسی هم گفته می‌شود.

امروزه از این روش به‌طور بسیار گسترده برای چاپ کتاب‌، مجله، بروشور، کاتالوگ و جعبه استفاده می‌شود .

چاپ افست چیست

انتخاب دستگاه چاپ افست براساس نوع پروژه

برای صرفه‌جویی در زمان و هزینه انجام پروژه، لازم است نوع چاپ متناسب با نوع پروژه انتخاب شود.

به عنوان مثال، ماشین‌های تک رنگ افست برای چاپ کتاب، سربرگ، پاکت نامه و بروشورها…  مناسب هستند. اما ماشین‌های چاپ دو رنگ برای طرح‌هایی با رنگ‌های محدود، مطلوب هستند. عموما برای کارهای تمام رنگی از دستگاه‌های چاپ چهار رنگ استفاده می‌شود. 

دستگاه لیتوگرافی

انواع ماشین‌های لیتوگرافی

بر اساس سایز چاپ:

دستگاه‌های لیتوگرافی بسته به مدل، دارای سایز چاپ از ۵۰*۳۵ تا ۱۰۰*۷۰ و در موارد محدود تا سایز ۱۴۰*۱۰۰ هستند. ‌هرکدام از این دستگاه‌ها تحت عنوان ‌دستگاه نیم ورقی‌، یک و نیم ورقی‌، دو ورقی‌، سه ورقی‌، چهار و نیم ورقی‌، شش ورقی و نه ورقی شناخته می‌شوند.

بر اساس تعداد ستون‌های رنگ:

ماشین‌های چاپ، بسته به ستون‌ها یا  برج‌های رنگ، دارای قابلیت چاپ از تک رنگ تا چهار رنگ و بیشتر هستند‌. مثلا در دستگاه پنج رنگ‌، چاپ همزمان چهار رنگ اصلی CMYK (‌آبی – قرمز – زرد – مشکی) و رنگ پنجم (طلایی – نقره‌ای یا رنگ‌های ساختگی) و یا حتی چاپ ورنی امکان‌پذیر است.

ستون های رنگ دستگاه چاپ

افست یا لیتوگرافی چگونه کار می‌کند؟

در چاپ افست، هر رنگ به‌صورت جداگانه روی کاغذ چاپ می‌شود و عمل ترکیب رنگ‌، بر روی کاغذ صورت می‌گیرد. بنابراین تطبیق دقیق رنگ‌ها بر روی هم از موارد بسیار مهم در کیفیت چاپ است‌. در این تکنولوژی‌، برای چاپ هر رنگ بر‌ روی کاغذ از سه استوانه اصلی استفاده می‌شود‌. به دور غلطک اول‌، صفحه‌ای فلزی از جنس آلومینیوم که به آن پلیت (‌زینک‌) می‌گویند، پیچیده می‌شود‌. زینک، رنگ را جذب کرده و آن را به غلطک بعد، یعنی غلطک لاستیک منتقل می‌کند. غلطک لاستیک بر روی کاغذ می‌چرخد و مرکب را به سطح کاغذ منتقل می‌کند.

فرآیند لیتوگرافی

مزایای افست

  • امکان چاپ با تیراژ بالا و هزینه پایین
  • کیفیت بسیار بالا
  • ماندگاری قابل قبول
  • استفاده از رنگ‌های پنتون یا رنگ‌های ساختگی، علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK)

معایب افست

  • هزینه بیشتر برای چاپ محصولات با تیراژ پایین
  • نیاز به تهیه زینک و پلیت افزایش زمان چاپ
  • دشوار بودن و هزینه بر بودن تغییر طرح در حین چاپ

نحوه قیمت‌دهی چاپ افست

محاسبه قیمت چاپ به عوامل مختلفی بستگی دارد مانند:

تیراژ:

نحوه محاسبه قیمت در سیستم افست‌، به دور ِ ماشین بستگی دارد‌. در این سیستم از یک برگ کاغذ (‌مقوا‌) تا ۵۰۰۰ برگ‌، هزینه‌ای ثابت دارد و با افزایش تیراژ‌، هزینه‌ی چاپ هر برگ‌، کاهش می‌یابد‌. به همین دلیل از چاپ افست برای تیراژهای بسیار پایین استفاده نمی‌شود‌.

میزان کاغذ مصرفی:

تعداد کاغذ مصرفی در هزینه نقش بسیار مهمی دارد. ‌در چاپ افست ورقی، از کاغذهای برش‌خورده با اندازه‌های معین استفاده می‌شود. بنابراین متناسب با طرح هر پروژه و میزان سفارش کار، برآورد میزان کاغذ مصرفی هر پروژه دارای اهمیت است.

نوع و اندازه دستگاه افست:

با توجه به تنوع در سایز دستگاه‌های افست، باید دقیقا محاسبه شود که چاپ هر کار با کدام یک از این دستگاه‌ها به‌صرفه‌تر است. 

افست شیت

منبع: تالیفی

چاپ افست یا لیتوگرافی در یک نگاه…

چاپ افست چیست؟

به چاپ افست، چاپ غیر تماسی یا مسطح نیز گفته می‌شود. در این روش برای چاپ تصاویر و رنگ‌ها، مرکب از روی پلیت به لاستیک منتقل شده و سپس روی کاغذ نقش می‌بندد. این چاپ  به‌صرفه‌ترین روش برای  تیراژهای بالا است.

مزیت چاپ افست در چیست؟ 

از مهم‌ترین مزیت‌های این چاپ، کیفیت بالای تصاویر و تثبیت رنگ روی کاغذ است. امکان چاپ با تیراژ بالا و در عین حال هزینه مناسب، باعث شده است که افست به روش چاپی پرطرفداری تبدیل شود.

تفاوت ماشین‌های چاپ افست در چیست؟

دستگاه‌های افست براساس مدل یا سایز چاپ به نام‌های دستگاه نیم ورقی‌، یک و نیم ورقی‌، دو ورقی‌، سه ورقی‌، چهار و نیم ورقی‌، شش ورقی و نه ورقی شناخته می‌شوند. عامل دیگر تفاوت دستگاه‌های چاپ مربوط به تعداد برج‌های رنگی آن است. 
به عنوان مثال، دستگاه چاپ پنج رنگ امکان چاپ چهار رنگ به همراه یک رنگ پنجم را به‌طور همزمان داراست. به همین دلیل به آن ماشین چاپ پنج رنگ گفته می‌شود.