
استاندارد در چاپ و بسته بندی
جهانی سازی ، روند ناگزیری ست که در راستای آن ، ضرورت ایجاد زبان مشترک و نیاز به ایجاد استاندارد های کیفی ، برای ایجاد ارتباط موثر و فراگیر احساس می شود .
طبق تعریف شرکت ایزو ( سازمان بین المللی استاندارد ها ) ، استاندارد عبارت است از وضع مقررات و تعیین پارامتر هایی جهت ارتقاء کیفیت فعالیت ها در راستای تسهیل تبادل کالا و خدمات؛ همچنین توسعه همکاری ها در عرصه های فکری ، تکنولوژی ، اقتصادی و …
در صنعت چاپ ، کیفیت یک کار چاپی ، به آماده سازی ها در مرحله پیش از چاپ، فرآیندهای هنگام چاپ، تکنولوژی ماشین های چاپ ، مواد اولیه مصرفی مورد استفاده مانند کاغذ ، مرکب و … بستگی دارد . از برآیند تمامی فرآیند های پروسه چاپ ، محصول نهایی به مرحله ی تولید و فروش می رسد . به این ترتیب ، استاندارد در صنعت چاپ اهمیتی مضاعف دارد. زیرا استانداردها باعث میشوند تا کلیه عوامل مؤثر در چرخه تولید یک کار چاپی از مرحله ی طراحی تا فروش ، بتوانند با یکدیگر ارتباط مناسب برقرار کنند.
یکی از اهداف اصلی استانداردسازی در صنعت چاپ ، محدود کردن منحنیهای نوسانات مشخصات فنی به چند استاندارد مشخص و فراگیر است. در چند سال اخیر استانداردهای گوناگونی برای صنعت چاپ تدوین شده که کلیه جنبههای تولید یک کار چاپی را در بر میگیرد .
استانداردهای مختلف برای چاپ
- استاندارد BVD/ FOGRA
این استاندارد برای هماهنگسازی بین فرایندهای چاپ افست توسط انجمن آلمانی تکنولوژی چاپ و آمادهسازی (FOGRA) به سفارش فدراسیون صنایع چاپ آلمان (BVD) در اوایل دهه ۸۰ ارایه شد. این دستورالعمل برای استانداردسازی فرایند چاپ افست(Instructions for Standardisation of the Offset Printing press) منتشر شد. این دستورالعمل شامل سه بخش کلی میشود. الف) چگونه از تجهیزات کنترل و دیاگرامها استفاده کنیم . ب) استانداردسازی برای تولید و تصویرگذاری روی پلیت . پ ) استانداردسازی برای چاپ افست
- استاندارد بینالمللی پایرا
(Pira International) این استاندارد برای فرایند چاپ افست در سال ۱۹۸۵ ارایه شد. این دستورالعمل چاپ رنگی افست (Standardised Lithographic Colour Printing) نام دارد و تنها تا مرحله ظهور فیلمهای تفکیکی را در بر میگیرد. این استاندارد براساس سطوح چاپ پذیر گلاسه و غیر گلاسه تدوین شده است.
- استاندارد BRUNNER System
BRUNNER System در قالب یک استاندارد تعریف و منتشر نشده است، اما با نوار کنترل رنگ پیشنهاداتی برای استانداردسازی ارایه میدهد.

استاندارد چاپ و بسته بندی
- استاندارد Gracol
نام Gracol مخفف عبارت General Requirements for Applications in Commercial Offset Lithography ) ) یا دستورالعملهای کلی برای چاپ افست تجاری است. هدف اصلی طراحان این استاندارد ارایه دستورالعملهایی برای تسهیل ایجاد ارتباط و کاهش باطلهها و ضایعات در چاپ افست تجاری است.
- استاندارد ایزو ۹۰۰۰
ایزو ۹۰۰۰ استاندارد مدیریت کیفیت است. برای کسب این گواهینامه شرکتها باید کلیه فرایندها و عملکرد خود را بهصورت مکتوب ارایه کنند. این استاندارد برای دستیابی به مدیریت کیفیت جامع (Total Quality Management) ضروری است. ایزو ۹۰۰۰ از چندین استاندارد مختلف تشکیل شده است.
استانداردهای اختصاصی ایزو برای صنعت چاپ
- ایزو ۱-۱۲۶۴۷ (۱۹۹۶): روشهای اندازهگیری و پارامترها
- ایزو ۲-۱۲۶۴۷ (۱۹۹۶): فرایند چاپ افست که شامل: فیلمهای تفکیکی رنگی (کیفیت فیلم، ترامگذاری و زاویه ترام، شکل نقاط، تلرانس اندازه تصویر ، میزان خاکستری)، چاپ (رنگ سطح چاپپذیر و جنس آنکه میتواند گلاسه و غیر گلاسه باشد، رنگهای مرکب پس از چاپ، درجه براق بودن مرکب، تلورانس پردازش تصویر، چاقی ترام ) و … میشود.
- ایزو ۳-۱۲۶۴۷ (۱۹۹۸): این استاندارد مربوط به چاپ افست کلدست و لترپرس برای روزنامهها است.
- ایزو ۴-۱۲۶۴۷ : استاندارد چاپ گراور
- ایزو ۵-۱۲۶۴۷ (۲۰۰۱): استاندارد چاپ سیلک اسکرین
- ایزو ۶-۱۲۶۴۷ : استاندارد چاپ فلکسو
- ایزو ۷-۱۲۶۴۷: این استاندارد یک مرجع چاپی است برای تبادل دادههای الکترونیک.
- ایزو ۱۲۶۳۵ (۱۹۹۶): تکنولوژی چاپ، پلیتهای افست و ابعاد کارهای چاپی
- ایزو ۱۲۶۶۴ (۱۹۹۶): تکنولوژی چاپ، تعیین خواص رئولوژیکال (سیال بودن) مرکبهای خمیری با استفاده از ویسکومتر
- ایزو ۲۸۶۴: استاندارد مرکبهای افست برای چاپ سه رنگ و چهار رنگ
- ایزو ۱۲۲۱۸ (۱۹۹۷): تکنولوژی چاپ، کنترل فرایند، ظهور پلیت
- ایزو ۱۲۶۳۶ (۱۹۹۸): تکنولوژی چاپ، لاستیک برای چاپ افست
- ایزو ۱-۱۵۹۳۰ (۲۰۰۱): تکنولوژی چاپ تبادل دادههای دیجیتال در پیشازچاپ
استاندارد های صنعت بسته بندی
یکی از مهمترین مسائلی که در اغلب صنایع مورد توجه زیادی قرار می گیرد نگهداری و بسته بندی محصولات تولیدی است .
بسته بندی باید به گونه ای باشد که بر کیفیت و سلامت محصول خلل ایجاد ننماید.به همین دلیل باید از کیفیت محصولات تولید شده در این زمینه اطمینان حاصل شود.که این امر با انجام آزمون های مشخص و دقیق ، محقق می گردد .
بسته بندی به عنوان بستر فعالیت های لجستیکی ، شرایطی را فراهم می نماید که قطعات در سراسر زنجیره تامین ، بطور مطلوب آماده و نهایی سازی گردد . به این منظور استاندارد های کلی زیر ، برای بسته بندی انواع محصولات مورد توافق کلیه تولید کنندگان و ارائه کنندگان خدمات بسته بندی می باشد :
- توجه به استاندارد های ارگونومی و ایمنی
- رفع نیاز های چند منظوره ی بسته بندی و رضایت مشتری ( استاندارد های بصری ، تولید ، انبار داری و … )
- توجه به استاندارد های ابعاد ظروف ، بطوریکه در تغییرات محصول ، انبار داری و حمل و نقل ؛ همچنان قابل استفاده باشند.
- کاهش هزینه های لجستیکی
- همخوانی با تجهیزات لجستیکی
- قابل استفاده بودن در سراسر دنیا
- توجه به موارد زیست محیطی